top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıEmin Özkaya

Atopik Egzama (Alerjik Egzama, Kaşıntılı ve Kuru Cilt) Tanı ve Tedavisi

Alerjik veya Atopik Egzema, vücudun belirli bölgelerinde genelde kaşıntılı tekrarlayıcı özellikte kızarıklıklar, döküntüler, deride pullanma ve cilt kuruluğu ile seyreden alerjik bir hastalıktır. Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi Alerjik egzama da, son yıllarda önemli oranda artış göstermiştir. Çocukluk çağında görülme oranı %15-20 arasında olup, başlangıç yaşı yaklaşık vakaların çoğunda 5 yaşın altıdır.

Egzamada belirtilerin ve kızarıklıkların, farklı yaşlarda farklı bilgeleri tutması çok tipiktir. 2 yaş altı bebeklerde döküntü ve kızarıklıklar; en sık yanaklar, alın, kulak arkaları ve kol ve bacakların dış yüzlerinde olurken, yaşın ilerlemesiyle kıvrım bölgeleri ( dirsek ve diz arkası) ile bilek bölgeleri, boğaz altı bölgesi daha fazla tutulum gösterir. Hangi yaş grubunda ve hangi şiddetde olursa olsun en tipik özelliği cildin kuru ve pütürlü olmasıdır. Cildin tutulan bu bölgeleri, çeşitli uyaranlarla zaman zaman alevlenme gösterir ve daha sonra söner.

Alerjik Egzamanın klinik olarak önemi, Alerjik yürüyüş dediğimiz klinik tablonun ilk adımıdır. Alerjik yürüyüş dediğimiz klinik terim; alerjik hastalıkların belirli bir sıra halinde ortaya çıkmasıdır. Erken süt çocukluğu döneminde Atopik egzama ve/veya Besin Alerjisi, daha sonra ilerleyen yaşlarda Alerjik Rinit ve sonrasında da Astım tablosunun gelişmesi tipik bir alerjik yürüyüştür. Dolayısıyla Alerjik egzamanın erken dönemde Çocuk alerji uzmanı tarafından tanısı ve etkili tedavisi, daha sonra gelişecek alerjik hastalıkların önlenmesi açısından önemlidir. Bir diğer önemi ise, egzama’lı çocuklar erken dönemde “besin alerjili çocuk “ olarak değerlendirilerek gereksiz diyet tedavilerine alınarak büyüme gelişme geriliğine yol açmasıdır. Oysa, Alerjik egzamalı çocukları sadece %25-35 inde birlikte besin alerjisi vardır. Yani her 3 egzamalı çocuğun sadece 1’inde besin alerjisi tetikleyici olarak rol oynar. Dolayısıyla, aileler Egzamalı çocuklarında mutlaka bir besin alerjisi beklentisinde olmamalıdırlar. Besin alerjisi olmaması “EGZAMA” olmadığı manasına gelmez.


Alerjik egzamada tetikleyiciler olarak; besin alerjileri, halı tozu ve hayvan tüyleri, aşırı terleme, soğuk, cildin tahriş edilmesi, aşırı stres, deri enfeksiyonları ve mevsimsel değişmeler sayılabilir. Olası tetikleyicilerin tespit edilmesi ve korunma tedbirlerinin yapılabilmesi açısından alerji testlerinin erken dönemde yapılması çok önmelidir. Ancak yine alerjik deri testlerinin ÇOCUK ALERJİ uzmanlarınca yapılıp değerlendirilmesi gerekir. Uzman olmayanlarca yapılan testler yanlış yorumlamalara ve gereksiz kısıtlamalara yol açabilir.

Atopik Dermatit ( Alerjik Egzama), tipik yerleşimi ve lezyonların alevlenme ve sönme şeklinde seyir etmesiyle tanısı kolay konulan bir hastalıktır. Ancak özellikle erken başlangıçlı ( 3 aydan önce ) ve tedaviye yanıtsız ağır egzamalı çocuklarda, genetik geçişli bağışıklık sistemini tutan hastalıklarla ayırıcı tanısını yapmak gerekir. Bu hastalıkların tanısında gecikme olması, tedavi şansını azaltır. Egzama tedavisinde esas konu, cildin bakımıdır. Çocuğun yaşına göre değişebilen nemlendiriciler, kortizonlu ilaçlar (aralıklı ve kısa dönemler şeklinde), kortizon içermeyen özel kremler ve vitaminli cilt bakım ürünleri ile yapılan koruyucu ve düzenli tedavi esastır. Hastanın alevlenme şikayetlerini KORTİZONLU ilaçlarla hemen söndürüp sonra takip etmemek, yanlış ve eksik bir yöntemdir. Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi koruyucu tedavi esastır. Atopik egzamalı hastaların, banyo özellikleri ve banyo ürünleri ÇOCUK ALERJİ UZMANI tarafından belirlenmeli ve detaylı aile eğitimi verilmelidir.

Alerjik egzama, süt çocukluğu döneminde tanı alması halinde, etkili bir tedavi ile 4-5 yaşlarında %80 oranında iyileşir. Okul Öncesi başlayan Egzama ise ergenlik dönemine kadar devam edebilir. Bazı alerjik egzamalı hastaların takiplerinde değişik yaşlarda alerjik rinit ve astım gelişebilir. Bu açıdan ÇOCUK ALERJİ UZMANI ın takibi önem arzeder.


Dikkat: Bu yazı Prof. Dr. Emin ÖZKAYA tarafından hazırlanmış olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Dikkat: Burada çocukluk çağı Astımı hakkında okuyuculara yardımcı olacağına inanılarak HAZIRLANMIŞ bazı bilgiler yer almaktadır. Bu bu bilgilerin, hekim olmayanlar tarafından tedavi amacıyla kullanılması zararlı sonuçlara yol açabilir. Lütfen daha ayrıntılı bilgi için hekiminize başvurunuz.


410 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page